Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς  δεν είναι μία συνήθεια του 19ου αιώνα. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα είτε για τον Διόνυσο  είχαν σκοπό  να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού. Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και ύστερα σε όλη την Ευρώπη, την Πρωτομαγιά λάμβαναν χώρα πλήθος εορταστικών τελετών και εθιμοτυπικών διαδικασιών πολλές εκ των οποίων έχουν παραμείνει ως τις μέρες μας.


Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς. Παραλλαγή του εθίμου εντοπίζεται και στην αρχαιότητα, όταν στο πλαίσιο της εορτής των Θαργηλίων, οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα πράσινο κλαδί που μόλις είχε πετάξει φύλλα, το τύλιγαν με ταινίες και επάνω του κρεμούσαν σύκα, ψωμί, φλασκιά με λάδι, κρασί και μέλι, συμβολίζοντας την ζωή, την υγεία, την καλή τύχη, την καλή σοδειά και την ευφορία. Στην πάροδο των χρόνων, βέβαια, το έθιμο άλλαξε πολλές φορές για να πάρει τελικά τη μορφή που έχει σήμερα. Στη σύγχρονη εποχή, απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους συμβολισμούς, το στεφάνι της Πρωτομαγιάς αποτελεί περισσότερο μία ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά τα οποία απολαμβάνουν την ημέρα χωρίς σχολείο και προσπαθούν να φτιάξουν το ομορφότερο στεφάνι της γειτονιάς. Το κρεμούν στην πόρτα ή το μπαλκόνι όπου και το κρατούν μέχρι τις 23 Ιουνίου, παραμονή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, οπότε και το καίνε.
Η παράδοση θέλει τους αγρότες να φτιάχνουν από μόνοι τους τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια με κάπως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Στη Σέριφο, ήδη από το βράδυ της πρωτομαγιάς, κρεμούν στην πόρτα του σπιτιού τους ένα στεφάνι από λουλούδια, προσθέτοντας όμως και τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο. Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα "δαιμοναριά", άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. Στα μέρη της Μικράς Ασίας σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου.
ΠΗΓΗ www.pitsias.eu

Δημιουργήστε ατμόσφαιρα στο μπαλκόνι σας !!






Με άφθονο γκρι και καφέ γύρω μας , επιλέγουμε έπιπλα και αξεσουάρ σε έντονα χρώματα. 
Πάει και με το καφέ, πάει και με το γκρι το χρωματιστό. Ξυπνάει τη φύση. Ξυπνάει και την ψυχή. Ξυπνάει και το σώμα. Τονώνει, διεγείρει και δίνει ενέργεια, είναι ότι καλύτερο για την Άνοιξη.

Στα μικρά μπαλκόνια, προτιμούμε για καθιστικό τα μικρά, συμμαζευμένα και πτυσσόμενα έπιπλα, τα έπιπλα «άνοιξε-κλείσε», διότι κάπου-κάπως πρέπει να τα μαζεύουμε το χειμώνα, να ανοίγουμε και το χώρο όταν δεν τα χρησιμοποιούμε, κυρίως διότι είναι έξυπνα και πρακτικά. Την ιδέα μάλιστα να εξυπηρετούν κι άλλες λειτουργίες όπως «αποθήκευση» την βρίσκω εξαιρετική.

Στα πολύ μικρά μπαλκόνια μάλιστα, μερικές φορές, καλό είναι να καταργούμε εντελώς και την έννοια του καθιστικού στο σύνολό της. Μία καρέκλα, ένα τραπεζάκι, ένα σκαμπό ή μια μαξιλάρα μέσα στα λουλούδια είναι αρκετό για να γίνει στέκι μας. Εκεί, να την πέφτουμε, να χαλαρώνουμε, να πίνουμε το καφεδάκι μας, να διαλογιζόμαστε, να στέλνουμε τα sms  μας, τι το θέλουμε το παραπάνω;



ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
Θα πρέπει να αρχίσουμε τον έλεγχο παρατηρώντας για τυχόν ζημιές που άφησαν πίσω τους τα κρύα του χειμώνα. Κλαδεύουμε και απομακρύνουμε βλαστούς που υπέστησαν ζημιές και προχωρούμε σε ένα γενικό καθάρισμα του κήπου μας αρχίζοντας από τα σπασμένα κλαδιά.
Προσέχουμε τα φυτά μας για αναμενόμενες ασθένειες και προσβολές  ώστε να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα. Συνεχίζουμε το καθάρισμα ραντίζοντας τα φυτά μας με το λάστιχο απομακρύνοντας έτσι τα όποια αυγά εντόμων πιθανών να επέζησαν του χειμώνα και να παρέμειναν πάνω σ’ αυτά.

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ποτέ δεν προλαβαίνουμε να χαρούμε ανέγνοιαστοι τις πρώτες  ζεστές μέρες της Άνοιξης αφού ταυτόχρονα υποδεχόμαστε και τους πρώτους ακάλεστους επισκέπτες.
Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε προφύλαξη σε φυτά που είναι ευαίσθητα στο κρύο και τους ανέμους που αραιά και που συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους .
 Για παράδειγμα, φυτά τα οποία είτε γιατί τους είχαμε πρόσφατα αλλάξει θέση είτε γιατί έχουν ρίζες μικρότερες του όγκου τους χρειάζονται βοήθεια στήριξης

Δεν θα έπρεπε να βιαστούμε να μεταφέρουμε φυτά τα οποία προστατεύαμε εντός του σπιτιού σε εξωτερικούς χώρους. Ίσως, προς το τέλος του μήνα, χωρίς βιασύνη, να αρχίσουμε τη μεταφορά των προστατευόμενων μας φυτών στις αρχικές τους θέσεις λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις καιρικές συνθήκες και τις υποτροπές του καιρού που όσο πάει είναι και πιο συχνές στις μέρες μας.

ΠΗΓΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ            www.pitsias.eu

Οι διατροφικές αμαρτίες του Πάσχα επανορθώνονται!


Η περιστασιακή καούρα είναι αρκετά συνήθης και δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τα συμπτώματα της καούρας μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή αφότου καταναλώσουν δύσπεπτες, καυτερές και πικάντικες τροφές.


Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε .
Τσίχλα
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Dental Research έδειξε ότι άτομα που είχαν καούρες ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση με το μάσημα τσίχλας δίχως ζάχαρη για περίοδο 30 λεπτών αμέσως μετά το γεύμα τους. Η τσίχλα διεγείρει την παραγωγή σάλιου. Αυτό κάνει κάθε οξύ που συσσωρεύεται στο έντερο να απομακρύνεται πιο γρήγορα. Η κάθαρση του οξέος βελτιώνει τα συμπτώματα της καούρας.

Μαγειρική σόδα
Επειδή σε χημικούς όρους η σόδα είναι βάση, βοηθά στην εξουδετέρωση του εξέος που υπάρχει στο στομάχι. Αναμίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι νερό και πιείτε το. Αλλά αποφύγετε να καταφεύγετε μονίμως στη μαγειρική σόδα για τις καούρες σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως φλεγμονή και ναυτία.

Γλυκόριζα
Τα περιεχόμενα του στομάχου σας είναι όξινα . Αυτός είναι ο λόγος που τα αντιόξινα προϊόντα δεν είναι η λύση. Αντ' αυτού, η γλυκόριζα έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι. Αν καταναλώσετε, ωστόσο, πολύ γλυκόριζα, μπορεί να έχετε σοβαρές παρενέργειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση. Γι' αυτό πρέπει να ψάξετε για προϊόν χωρίς γλυκυρριζικό οξύ.

Αλόη
Η αλόη (aloe vera) μειώνει τη φλεγμονή, η οποία δημιουργείται στον οισοφάγο και το στομάχι. Πιείτε 1/2 φλιτζάνι χυμό αλόης πριν από το γεύμα, αλλά προσέξτε επειδή ο χυμός αυτός λειτουργεί και ως καθαρτικό. Προσπαθήστε να βρείτε προϊόντα αλόης που αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι το καθαρτικό συστατικό τους έχει αφαιρεθεί.



ΕΞΥΠΜΑ TIPS
1. Πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα! Αν, μάλιστα, προσθέσετε και μια φέτα λεμόνι σε αυτό θα έχετε και πρόσθετα οφέλη. Μπορείτε, επίσης, να φάτε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, καθώς επίσης και τροφές πλούσιες σε ίνες για να κρατήσει το εκκριτικό σύστημα του σώματός σας σε λειτουργία.

2. Αγαπήστε το συκώτι σας ! Το συκώτι σας είναι μέρος του φυσικού συστήματος αποτοξίνωσης του σώματός μας. Οφείλουμε να φροντίζουμε να είναι υγιές περιορίζοντας το αλκοόλ, την καφεΐνη, τα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη και τα φάρμακα. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε βότανα ή συμπληρώματα για την υποστήριξη της γενικής υγείας του ήπατος.

3. Ηρεμήστε! Η ψυχική ευεξία σας είναι εγγενώς συνδεδεμένη με τη γενική υγεία σας. Το στρες, μεταξύ άλλων, επιβραδύνει την αποτοξίνωση. Κρατήστε τα επίπεδα του άγχους σε χαμηλά επίπεδα, ώστε όλο σας το σώμα να είναι  σε άριστη λειτουργική κατάσταση.

4. Αναπνεύστε βαθιά! Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό και τη σίτιση των κυττάρων του σώματός μας. Κάθε φορά που κάνετε αυτή τη σκέψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές που καθαρίζουν και οξυγονώνουν το σώμα μας.

5. Προσέξετε το δέρμα σας! Σύμφωνα με την Diana Carswell της Washington Post: «Το σώμα μπορεί να αποβάλει τις τοξίνες αποτελεσματικά μέσα από τους πόρους του δέρματος. Για να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία, συνδυάστε σε ένα λουτρό 1 φλιτζάνι άλατα και 1 έως 2 κουταλιές της σούπας αιθέριο έλαιο, όπως λεμόνι,  δεντρολίβανο ή ελιά. Οι διεγερτικές ιδιότητες των συστατικών καταπολεμούν φυσικά τις τοξίνες.

ΠΗΓΗ   www.pitsias.eu

ΑΦΡΑΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΑΦΡΑΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Tι χρειαζόμαστε:
·         4 κιλά αλεύρι
·         18 αυγά
·         500 γρ φυτίνη
·         2 φακ. μαχλέπι τριμμένο
·         1 φακ. μαστίχα τριμμένη
·         1200 γρ ζάχαρη
·         1200 ml γάλα πλήρες
·         2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
·         400 γρ. μαγια νωπή
Πώς το κάνουμε:
1.    Λιώνουμε την μαγιά στο μισό χλιαρό γάλα και ρίχνουμε και λίγο αλεύρι, μισό κιλό, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα.
2.    Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη όλο το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
3.    Εκεί βάζουμε την μαγιά, την μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα.
4.    Λιώνουμε την ζάχαρη στο υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το ρίχνουμε στη μαγιά.
5.    Ανακατεύουμε κυκλικά απο μέσα προς τα έξω μέχρι η ζύμη μας να ''τραβήξει" όλο το αλεύρι.
6.    Στό τέλος, έχοντας λιώσει το βούτυρο και παίρνοντας 3 κ.σ το ρίχνουμε στη ζύμη.
7.    Το ρίχνουμε όλο και κάνοντας κυκλικές κινήσεις (απο έξω προς τα μέσα) ζυμώνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το βούτυρο.
8.    Αφήνουμε να φουσκώσει (σε μια πιο μεγάλη λεκάνη) για 2 ώρες.
9.    Τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, μετά τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20'.
10. Τα αλείφουμε με αυγό (κρόκο+ λίγο γάλα).
11. Ψήνουμε στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα.
Λίγα μυστικά ακόμα

Τα μικρά τσουρέκια (350 γρ ζύμης) τα ψήνουμε 13', τα μεσαία (450γρ) τα ψήνουμε 17', τα μεγάλα (500-530γρ) τα ψήνουμε 19'-20', τα πολύ μεγάλα (μέγεθος τσουρεκιών ζαχαροπλαστείου 700γρ) τα ψήνουμε 27'.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΔΩ http://pitsiasmarket.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html